Pages

Tuesday, January 10, 2012

Emas sedang melakukan pendakian

Tahun 2012 ini, pasaran emas bermula dengan agak rendah. Tentu ia menggalakkan orang ramai yang ingin memulakan pelaburan dalam pasaran emas ini.

Namun masih ada yang ragu ragu untuk melabur dalam pelaburan emas ini. Antara alasan yang diberikan oleh mereka yang mula timbul minat untuk menjerumuskan diri dalam pelaburan ini biasanya ingin menunggu saat harga emas turun sedikit lagi. Itu juga yang berlaku pada aku masa awal awal melihat potensi pelaburan ini. Namun ternyata aku salah.

Sememangnya benar adalah lebih menguntungkan jika kita dapat membeli ketika harga terendah. Tapi jika kita tetap menggunakan alasan tersebut sampai bila pun kita tidak akan mengorak langkah pertama.

Sebenarnya emas ini amat berbeza dengan pelaburan seperti FOREX atau pasaran saham. Sebagai contoh jika anda membeli saham Google Inc hari ini, keesokan harinya Google Inc terpaksa ditutup akibat masalah masalah tertentu. Berbeza dengan emas, emas adalah pelaburan yang berbentuk aset seperti juga pelaburan dalam hartanah. Jika anda membeli 1 ekar tanah pada hari ini, walaupun keesokan harinya orang yang menjual tanah itu muflis, anda masih memilik tanah itu, dan jika ditakdirkan harga tanah merudum, anda tetap juga memiliki tanah yang 1 ekar itu tanpa berkurangan walau sedikit pun.

Begitulah emas, ia adalah aset yang mudah untuk dijual dan dibeli dan diuruskan. Jika anda memiliki 10g emas hari ini, pada ketika harga ia menurun anda tetap memiliki 10g emas.

Wallahu a'lam

No comments:

Post a Comment